Pixelpraat

Pixelpraat

24 november 2021

Zijn jouw afbeeldingen ook wel eens onscherp? Dan is de resolutie te laag. Maar hoe weet je nou wanneer een afbeelding geschikt is? Dat leggen we graag uit. Je hebt te maken met DPI en pixels. Hieronder een heldere uitleg zodat je later nooit meer een onscherp beeld krijgt in jouw communicatie-uitingen.

 

Wat is DPI?

Het aantal DPI* (dots per inch) van een beeld geeft aan met welke scherpte een afbeelding getoond wordt. Hoe hoger het aantal DPI, hoe scherper. Er zijn drie standaard kwaliteitseisen:

  • 72 DPI: lage resolutie, geschikt voor afbeeldingen die je op websites gaat gebruiken of in een web-PDF.
  • 150-180 DPI: medium resolutie, geschikt voor digitaal drukwerk of een print-PDF.
  • 250-300 DPI: hoge resolutie, wordt gebruikt voor drukwerk en gecertificeerde PDF bestanden.

* Het begrip Dots Per Inch (DPI) wordt gebruikt om de resolutie van een beeld te beschrijven. DPI is een eenheid die de uitvoerresolutie van een beeld beschrijft, afgedrukt op papier. Het aantal DPI van een beeld geeft aan met welke scherpte een afbeelding getoond wordt. Hoe hoger het aantal DPI, hoe scherper.

 

Wat zijn pixels?

Pixels geven het formaat aan, dus hoogte en breedte en zegt ook iets over de uiteindelijke kwaliteit. Weinig pixels betekent een lage resolutie: klein plaatje voor drukwerk maar misschien wel groot genoeg voor op je website. Om voor drukwerk een goed beeld te hebben op A4 formaat mag je uitgaan van minimaal 2480x3508 pixels (met een scherpe afbeelding). Je komt dan uit op 300 DPI.


Ga je een uitsnede maken of een beeld 'opblazen' dan wordt de kwaliteit automatisch minder. Om dat te voorkomen is het dus handig om altijd te werken met hoge resolutie beelden met een grote afmeting.

Een rekenvoorbeeld:

Het aantal DPI verkrijg je door de (horizontale) resolutie van het beeld in pixels te delen door de breedte in inch (1 inch = 2,54 cm), waarop het beeld getoond gaat worden.

Een beeld van 3000 pixels breed, afgedrukt met een uitvoerresolutie van 256 DPI, zal een afdrukformaat (breedte) van 11,7 inch (3000 pixels / 256 DPI) hebben. Dat is 29,718 cm breed. Dus met 3000 pixels heb je voldoende voor een liggend A4 formaat.

 

Wat is een megapixel?

Digitale camera’s (ook in smartphones) werken met megapixels. 1 megapixel is 1.000.000 pixels.

Een digitale camera van 6 megapixel (6.000.000 pixels, theoretisch 2000 x 3000 pixels) of hoger kan een afbeelding genereren waarmee je een A4 op 225 DPI kunt vullen. Een digitale camera heeft bijvoorbeeld een resolutie van 2000x3000 pixels of een bestandsgrootte van ongeveer 18 MB. Dit is voldoende om een kwaliteitsvolle A4 afdruk te maken.

 

Wat zijn MB’s?

De grootte van een foto wordt weergegeven in pixels. De afmetingen bepalen mede de grootte van je foto in megabyte (MB). Dit formaat zegt echter niets over het formaat waarin je foto wordt weergegeven op beeldscherm of print. Meestal worden beelden opgeslagen als jpeg/jpg, dit zorgt ervoor dat de afbeeldingen gecomprimeerd (ingepakt) worden om zo spaarzaam met data om te gaan.

  • Naarmate een beeld (opgeslagen als jpg) meer detail bevat, zal het in MB's veel groter zijn dan een beeld met exact hetzelfde formaat maar met minder detail.
  • Hoe hoger de compressie van een afbeelding, hoe kleiner het aantal MB's, hoe slechter de uiteindelijke kwaliteit van de foto. Een hoge jpeg-compressie breekt namelijk de kwaliteit van een foto af en dat zie je terug op je beeldscherm of in drukwerk.

 

Afbeeldingsformaten

In Docufiller zie je de benodigde pixels voor een beeld als je met de muis over een afbeelding gaat. Indien een beeld onvoldoende pixels bevat voor een afbeeldingskader, zorgt Docufiller ervoor dat een gebruiker die afbeelding niet kan plaatsen.

Je kunt staande beelden wel in een liggend vlak gebruiken en andersom, maar je verliest dan vaak een (belangrijk) deel van je beeld/ boodschap. Gebruik daarom zoveel mogelijk liggende beelden in een liggend beeldkader en zoveel mogelijk staande beelden in een staand beeldkader. Dat voorkomt het afsnijden van belangrijke beeldinformatie.

 

Beeldmanagement en AVG

Niet alle beelden zijn vrij te gebruiken die je op het internet vindt. Dus voordat je iets download en gaat gebruiken denk dan goed na of dat ook wettelijk wel mag. Wanneer heb je wel of geen toestemming? Hoe dat ook alweer zit lees je in het blog over beeldmanagement en AVG.

 

Meer weten?

Wil je meer weten of heb je nog vragen over beeldgebruik in combinatie met Docufiller templates? Neem dan contact met ons op, wij helpen je graag verder!

 

 

blog-olav-bouts.pngDit blog is geschreven door
Olav Bouts - CEO bij Docufiller

 

 

Categorie: Innovatie en tips
Terug