Wat zijn Docufiller output profielen en hoe werken ze?
Als je een bestand maakt heb je daarmee waarschijnlijk een bepaald doel of misschien wel meerdere doelen voor ogen. Denk daarbij aan een brochure, je wilt deze laten drukken maar het liefst ook digitaal aanbieden via de website of je html-mailing.
Om het juiste resultaat te bereiken per doel bieden wij je verschillende output profielen aan. Hieronder leggen we de verschillende output profielen voor je uit:
- Opmaak profiel voor drukkerijen
- Voor online drukkerijen en printers
- Voor digitale verspreiding
- Voor afbeeldingen (bijv. social media posts)
Niet elke pdf is hetzelfde
Een pdf voor drukwerk is niet dezelfde als die voor digitale verspreiding. Waarom niet? Omdat de drukker werkt met hoge kwaliteitseisen waaraan een pdf moet voldoen, deze moet bijvoorbeeld altijd in CMYK (4 drukkleuren: Cyaan, Magenta, Yellow en 'Key plate'/Zwart) opgebouwd zijn en hoge resolutie afbeeldingen bevatten. Hierdoor wordt een pdf-bestand erg groot en dus ongeschikt om snel via het web te verspreiden. Voor beeldschermweergave heb je lagere kwaliteitseisen zodat het bestand kleiner wordt en dus goed digitaal te verspreiden is. Bovendien is een pdf voor beeldschermweergave opgebouwd uit RGB (3 beeldschermkleuren - Rood, Groen en Blauw).
Verschil tussen lage en hoge resolutie
Hoe lager de resolutie hoe lager de kwaliteit van een afbeelding.
- Lage resolutie (72 dpi)
Een lage resolutie is alleen geschikt voor beeldscherm weergave (desktop/tablet/telefoon). Denk aan webbanners, social media afbeeldingen en digitale verspreiding. - Medium resolutie (150 dpi)
Omdat printers niet de kwaliteit kunnen leveren zoals drukpersen is daarvoor 150 dpi vaak voldoende. Dit geldt o.a. voor krantenadvertenties, roll-up banners en bouwborden. - Hoge resolutie (300 dpi)
Voor echt drukwerk gebruik je een hoge resolutie. Hiermee bereik je een optimaal en scherp druk resultaat. Dit gebruik je voor gedrukte brochure, flyers, etc. Gebruik je hiervoor en afbeelding met een te lage resolutie dan wordt deze korrelig.
Lees meer over resoluties en bestandsformaten van foto's in ons blog Pixelpraat.
cPDF - Output profiel voor drukkerijen
Om een bestand bij een drukker aan te leveren moet deze gecertificeerd zijn. Zo weet je zeker dat iedere instelling volgens een specifiek profiel gecheckt is en het kan eventuele grote problemen voorkomen tijdens het drukproces. Als elke instelling juist staat, voldoet de pdf aan de gestelde norm en is het een cPDF (certified pdf). Zo weet je precies hoe je drukwerk eruit komt te zien en jouw drukker ook. Werk je naast CMYK ook met steunkleuren dan is dit profiel zeker aan te raden.
Via het output profiel in Docufiller zal je merken dat je deze ook niet direct kunt downloaden, dit komt doordat de pdf eerst gecheckt moet worden. Dat gebeurt op onze speciale PitStop Server. Zodra het bestand goed is gekeurd krijg je via mail een link waar het bestand klaar staat om te downloaden. Deze stap kun je ook direct aan je drukker koppelen met daarbij een tekstbericht met bestelgegevens bijvoorbeeld. En indien je werkt met een akkoordprocedure zal het bestand eerst goedgekeurd moeten worden door jouw collega voordat je deze vrijgegeven krijgt.
Print pdf - Output profiel voor online drukkerijen en printers
Werk je vooral met online drukkerijen, eigen print-/ repro-afdeling, of print je zelf graag je bestanden van uitstekende kwaliteit, dan bieden wij hiervoor een print pdf aan. Je kunt bij dit output profiel kiezen of je wel of geen snijtekens wilt.
Snijmarges staan standaard op 3 mm maar we weten dat sommige repro-afdelingen werken met 10 mm of dat ze bijvoorbeeld nooit snijtekens willen zien maar wel een afloop nodig hebben. Dit profiel is helemaal op maat in te stellen naar jouw wensen of die van jouw drukker.
De kwaliteitsspecificaties liggen hiervoor net iets lager waardoor er geen check nodig is op de PitStop Server. Je kunt dit bestand direct downloaden of doorsturen (mits je geen goedkeuring/authorisatie nodig hebt van een collega).
Web pdf - Output voor digitale verspreiding
Voor digitale verspreiding zijn de kwaliteitsspecificaties een stuk lager. We zorgen ervoor dat hoge resolutie afbeeldingen gecomprimeerd worden maar er nog steeds goed uitzien op een beeldscherm. Op deze manier blijft de pdf zo klein mogelijk, zodat de ontvanger deze snel kan openen en bekijken op mobiel, tablet of desktop. Daarnaast is een Web pdf opgebouwd uit 3 beeldschermkleuren (RGB) in plaats van de 4 drukkleuren (CMYK). Een web pdf kan ook links bevatten, zowel onder tekst als beeld. Dat is nog eens handig!
Output voor afbeeldingen t.b.v. social media banners, de website of een mailing
Ook voor social media banners hebben we een aparte output, denk daarbij aan JPG of PNG-bestanden. In Docufiller maak je de afbeelding op, helemaal in jouw huisstijl. Denk daarbij aan rasters, tekstvlakken met het juiste lettertype, kleur en vorm. Via output staat jouw Facebook post, LinkedIn cover-afbeelding, Insta story of banner voor je website direct klaar voor gebruik!
Is elk outputprofiel altijd beschikbaar bij elke template?
Nee, je kunt zelf aangeven welke output profielen je wenselijk vindt per template. Dat is handig, zo beperk je ook de keuzes voor jou en jouw collega waardoor het eenvoudiger wordt om per template de juiste output te kiezen. Dus voor een brochure kies je bijvoorbeeld certified pdf en Web pdf, en voor een flyer kies je voor print pdf en web pdf. Wat je niet nodig hebt hoef je uiteraard ook niet te gebruiken. Geef je wensen aan ons door zodat wij voor jou de optimale output kunnen instellen.
Verder nog vragen?
Onze professionals helpen je graag verder. Neem contact op via het contactformulier voor persoonlijk advies of bel direct naar +31 (0)40 204 42 50.
Dit blog is geschreven door:
Karin Dirkx - Online Marketeer bij Docufiller